SOPRATTUTTO PUGLIA / VENI VIDI VIESTE

TRIPS NAAR VIESTE; sinds 2018 organiseren we trips naar het onbekendere gedeelte van Puglia nl Gargano, alles samen met de locals. Onder andere een week rond de olijfoogst in oktober/november.

Een unieke  kans om in Vieste te komen. Ik neem je graag mee. Dompel je onder in het leven van de locals, pluk mee , lunch op het platteland en dwaal door de vicoli van centro storico.

Samen met de familie Medina en alle andere bevriende locals uit Vieste hebben we een programma samengesteld om  een heerlijke unieke ervaring te hebben.

 Programma: van maandag tot vrijdag eind oktober 2020

– 4 nachten verblijf in huisjes**  op een mooi  park van vrienden met  ontbijt en de eerste dag welkomstlunch met drank
– naar de olijfpluk met lunch op het land en drank  ( met vervoer)
– bezoek oleificio ( met vervoer) maak de pers mee en proef de allereerste olie
– excursie centro storico
– gehele trip gids/tolk/begeleiding (dat is mijn persoonlijke mooie taak) en vervoer steeds ter beschikking
– 1 uitgebreide aperitivo de eerste avond in een leuke bar
– 1 pastaworkshop met aansluitend pasta diner met drank
– transfer van en naar Bari luchthaven met koffie/sanitairstop  met koffie onderweg
– informatiemap over Vieste en omgeving

PRIJS 589,00
Exclusief: vlucht.* * * zelf te boeken

** de huisjes zijn eenvoudig maar schoon, met 1 of 2 slaapkamers, keuken, douche,  inclusief beddengoed,  handdoeken,  flessen water en toiletpapier.  Het park ligt vlakbij de zee en op loopafstand van het centrum. We hebben een groot huis als gemeenschappelijke ruimte ingericht waar we ontbijten en de lunch en pastaworkshop plaatsvindt. Je kunt er ook tussendoor gebruik van maken en er is altijd wat te eten en te drinken.

Er is ruimte voor extra opties zoals: het bezoeken van een antieke trabucco ( vissersplatform) , compleet met demonstratie,  wandelen in Foresta Umbra, fietstocht, wijnproeverij en meer. Maar er is ook voldoende ruimte om zelf iets te ondernemen. Heb je bijzondere wensen laat het vooral weten. Het is ook niet zo strak gepland dat alles met de groep moet gebeuren.  Niks moet en veel kan.
We werken alleen met bevriende locals dus er is terplekke snel iets geregeld.

Logistiek:
Daar Vieste lastig te bereiken is hebben we een transfer geregeld uitgaande van de vluchten  Weeze-Bari/ Bari-Weeze met Ryanair.  De familie Medina regelt dit, we rijden met een busje en hebben op de mooie route van twee uur een tussenstop voor koffie.

Mocht je het programma willen verlengen door een weekend Bari eraan vast te knopen dan kan dat uiteraard. Ook is er een langer programma van een week.

info@soprattutto.nl

vieste_1

Vieste is mijn favoriete plaats en mijn tweede thuis  in Puglia.  Voor velen is Vieste onbekend en lastig te bereiken ( men vindt het te ver rijden en het ligt ver van de vliegvelden) en dat is jammer want het heeft veel te bieden. Ik heb samen met bevriende locals een programma gemaakt om Nederlanders kennis te laten maken met deze plaats.    Juist buiten het hoogseizoen om zijn er diverse mogelijkheden om in een kleine groep Vieste te ontdekken, ik neem je graag mee voor een onvergetelijke , authentieke ervaring. Wat te denken van een programma rond de olijfoogst? Compleet met pastaworkshop en bezoeken van een trabucco?  Alles kan ter plekke geregeld worden en we bieden daardoor een flexibel programma met voldoende.  vrije tijd.

Reisblog door Joëlla van der Breggen-Borman:

‘Héél véél olijven’

‘Kijk ik heb deze laten maken, neem er een paar mee om uit te delen’. Mijn oud-collega Marlou drukt me een paar gekleurde folders in A-5 formaat in mijn hand. ‘Veni Vidi Vieste (kom naar Vieste), geschikt voor iedereen die een puur Italiaanse ervaring wil hebben’, staat er.

Een paar maanden later bevinden we ons in de belofte van de folder en ieder woord is waar.
Vanaf het vliegveld worden we opgehaald door de familie Medina waar we zullen verblijven.
Eenmaal in de bergen stoppen we bij een uitkijkpunt waar we Vieste kunnen zien liggen. Het witte plaatsje ligt op een landpunt van hoge krijtrotsen en is omzoomd door de Adriatische zee. Het geeft je het gevoel dat je zomaar een Italiaanse roman binnen wandelt.

En dan begint ons Italiaanse leven. We krijgen een informatieve rondleiding door één van de olijfboomgaarden van de familie. Zij produceren een olijfolieblend van 3 verschillende soorten olijven. Daarna gaan we zelf plukken! Op de grond liggen fijnmazige netten rondom de bomen en met een soort elektrische harken ritsen we de olijven van de bomen.
Luigí en zijn zonen zijn razend enthousiast over de 2 meter lengte van Ruud, die goed werk verricht in de hoogste toppen. Uiteindelijk plukken we ruim 360 kilo olijven.
Natuurlijk hoort er een échte Italiaanse lunch bij; aan lange tafels in de boomgaard eten we een soort boerengerecht met groenten en brood, dat in één grote pan is gekookt. Diverse familieleden komen langs om die gekke Hollanders te bekijken die het warm vinden en in hun T-shirt buiten lopen (het is zonnig en + 23 graden).

De volgende dag gaan we naar de Coöperatie waar de olijven worden geperst tot olie.
Ook hier weer een rondleiding en informatie over het gehele persproces (met of zonder pit). Alles gaat in rap Italiaans, maar met 2 vertalers in de groep, is het best te volgen. Het kopen van een fles olijfolie, zal in ieder geval nooit meer hetzelfde zijn!

Het bezoeken van een gerestaureerd vissersplatform, de Trabucco, is ook heel bijzonder. Twee Italianen demonstreren ons hoe hier vroeger gevist werd, en laveren kwiek over de lange palen die tot ver over de zee reiken en waaraan het enorme net is bevestigd. De vangst is hilarisch, wat kleine visjes en een enorme kwal! Daarna met Luigí naar één van zijn oudste boomgaarden, waar bomen van 400 jaar oud staan, die nog steeds olijven geven.

We hebben ook nog genoeg tijd om een écht vakantiegevoel te krijgen. We dwalen door het oude gedeelte van Vieste. Met zijn smalle straatjes, trappen en prachtige pleintjes. We zitten op terrasjes, drinken koffie en wijn en overal worden lekkere hapjes bij geserveerd.
We zwemmen in zee, wandelen langs het mooie strand van Vieste en maken nieuwe vrienden, waaronder een kleine rode kater die we Pucci dopen. We eten de lekkerste pizza en de laatste avond maken we zelf pasta met Michaéla.

Te snel is het voorbij en vrijdag om 05.15 u. stappen we in het busje voor de tocht van 2,5 uur terug naar het vliegveld in Bari. Wat een bijzondere en gezellige dagen waren het.
Vieste wat ons betreft: Arrivederci………….………..!♥️

 Zie hier een paar foto’s van vorige trips:

IMG_3291villaggio-sabbiadoro 1

Meer op de facebookpagina:

https://www.facebook.com/venividivieste/?modal=admin_todo_tour

Arrivederci a Vieste,
Saluti, Marlou Boelens